Dobra kawa w pracy

photo-1454438992604-4a8e59768a5a

Jesteś kawoszem? Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy (lub kilku)? A czy wiesz, jak wybrać dobrą kawę, na co działa i w jaki sposób? Podpowiemy ci też kilka sposobów na jej parzenie. Również w pracy!

Dlaczego warto pić kawę w pracy?

  • Kawa poprawia nastrój (przynajmniej tak twierdzi 89% pracowników pijących kawę),
  • Kawa poprawia relacje z szefem i współpracownikami (uważa tak 85% kawoszy)*,
  • Kawa chroni przed Alzheimerem,
  • Kawa pobudza do działania (choć jak twierdzi doktor psychologii Jay Hosking z Uniwersytetu British Columbia, jedynie osoby leniwe),
  • Kawa poprawia wyniki sprzedaży bezpośredniej (bo trzymając kubek z kawą, masz ciepłe dłonie. Jeśli się takimi witasz z klientem, to masz większe szanse na udaną transakcję).

Sposoby parzenia kawy (w pracy)

Kawa w pracy – jeśli jest ekspres

W takiej sytuacji mamy wiele (lub niewiele) możliwości. Biurowe ekspresy to ostatnimi czasy najczęściej urządzenia na tzw. kapsułki. Jeśli taki właśnie sprzęt mamy w naszym biurze, to możemy wybierać smak kawy oraz kwestię tego czy kawę pijemy z mlekiem czy bez. Więcej już tu nie zdziałamy. Mając ekspres na kawę ziarnistą, która mielona jest dopiero przed parzeniem, można już pobawić się nieco smakami i gatunkami kawy – oczywiście w porozumieniu ze współpracownikami. Przyznać trzeba, że ekspres jest wyjątkowo wygodnym sprzętem biurowym.

Kawa w pracy – jeśli nie ma ekspresu

Brak ekspresu do kawy wcale nie musi oznaczać, że będziesz zmuszony do zwykłej kawy rozpuszczalnej lub tradycyjnie rozumianej „kawy po turecku” (która skądinąd wcale nie jest żadnym tureckim wynalazkiem) – czyli zalanych wrzątkiem dwóch łyżeczek kawy. Mimo braku ekspresu można również przygotować dobry napój. Musisz tylko poświęcić na to odrobinkę więcej czasu i jeden gadżet – french press.

French press, czyli tłokowa kafetiera (lub jak kto woli – zaparzacz do kawy). Proste urządzenie, które odpowiednio użyte pozwoli cieszyć się świetną kawą bez fusów i kwaśnego posmaku. Jak używać french pressa możecie sprawdzić na Youtube – są tam dziesiątki filmików firmowanych przez największych producentów kawy.

Podczas kiedy praska zaparza kawę (ok. 5 min) ty masz czas na to, by przygotować mleko do cappuccino. Wystarczy do tego kubek i mikrofalówka. Po podgrzaniu mleka (i zaparzeniu kawy), przelewasz kawę do swojego ulubionego kubeczka, praskę myjesz, wlewasz mleko i szybkimi ruchami góra – dół, które unoszą pokrywę zaparzacza ubijasz mleko na piankę. To banalnie proste. Zobaczcie sami:

 

Dodatki do biurowej kawy:

  • wszelkiego rodzaju syropy bezalkoholowe (wybór jest ogromny – do kawy pasują szczególnie czekoladowy, orzechowe i –
    oczywiście – wanilia),
  • cynamon w proszku (na wierzch kawy) lub oczywiście czekolada,
  • kardamon (i – jeśli ktoś lubi kawę słodką – miód) – kardamon (zmielony) wsypuje się do kawy jeszcze przed jej
  • zalaniem wrzątkiem – w ten sposób zaparzamy także przyprawę,
  • imbir – z nim jest nieco więcej zabawy, bo najlepiej zagotować wodę już z kawałkiem korzenia i takim naparem dopiero zalać kawę. Propozycja na chłodniejsze dni, bo taka kawa bardzo mocno rozgrzewa,
  • mleczko kokosowe – zamiast zwykłego.

Kawa w biurze na wyjątkowe okazje

mochanilla

Mochanilla

Po 15 ml syropu czekoladowego i waniliowego,
Espresso (z ekspresu bądź z zaparzacza),
Zimne mleko (150 ml)
Czekolada w proszku
Bita śmietana

Ubijamy mleko (za pomocą ekspresu, praski lub ręcznej ubijaczki, jaką kupicie za kilka złotych w Ikei), dodajemy syropy i mieszamy. Zalewamy espresso i dekorujemy bitą śmietaną. Słodka bomba kaloryczna idealna kiedy trzeba poprosić koleżankę w pracy o pomoc (najpierw robimy kawę, a po odczekaniu 3-4 godzin atakujemy prośbą o przysługę).

bistrodeparis

Bistro de Paris

Syrop z orzechów laskowych
Podwójne espresso
Kropelka ciepłego mleka

Po prostu łączymy składniki. Można też zaparzać kawę z dodatkiem posiekanych orzechów. Podajemy koniecznie z ciastkiem – najlepiej szefowi na dzień lub dwa przed oceną pracowniczą.

mrozona

Kawa mrożona

Na letnie upały idealna. Kupujemy wtedy 500 g lodów waniliowych i przygotowujemy kawę z lodami dla całego pokoju. Dekorujemy bitą śmietaną i czekamy na wyrazy zachwytu i uznania. Efekt kawy mrożonej działa około tygodnia – w tym czasie możemy bez cienia wyrzutów sumienia domagać się pomocy czy podwózki do domu.

Gadżety biurowe dla kawoszy

plug-mug

Podgrzewacz do kubka na USB (na zdjęciu podgrzewacz Pearl) – rozwiązanie idealne dla tych, którzy jedną kawę potrafią pić w biurze przez 3 godziny.

Kubek osobisty – dla tych, którzy nie lubią dzielić się kubkiem i chcą mieć swój tylko dla siebie. Zatyczkę z kubka wyciągamy, przypinamy do kluczy i dla całej biurowej populacji staje się on nieużyteczny. Pewność, że z kubka pijemy tylko my.

podgrzewacz Pearl

Kubek z zaparzaczką w jednym – dla tych, którzy nie lubią french pressa i do biur, w których nie ma nawet skrawka kuchni. Niestety, kawa nie jest aż tak dobra jak z praski (ale i tak lepsza niż rozpuszczalna).

Spillnot – by kawa się nie wylewała. Ten gadżet pozwala manewrować z kubkiem pełnym kawy nawet w składzie porcelany (a znacznie bardziej przydaje się np. w biurze pełnym papierów i sprzętu elektroniczego). Zobaczcie jak działa na filmiku:

 

* – wg badania Harris Pool Interactive

No votes yet.
Please wait...
 
Komentarze

dla mnie kawa istnieje tylko z dużą ilością mleka i cukru. albo najlepiej mrożona z bitą śmietaną! ale taką piję tylko latem 😉

Zostaw odpowiedź