Grillowanie w stylu greckim, hiszpańskim i polskim

photo-1438001394654-f4837ea93ea2

Przed nami gorący czerwiec. Wielu z nas odda się radosnemu sportowi narodowemu – grillowaniu. Zamiast tradycyjnej kiełbasy i karkówki można zaplanować grillowanie w nieco innym stylu (i wcale nie będzie to ani kosztowne ani trudne). Dziś podpowiemy wam, jak przygotować grilla w stylu greckim, hiszpańskim i polskim.

Grillowanie w stylu greckim

Upał, słońce, błękitne niebo i ouzo – oto Grecja. Grill po grecku przygotować łatwo, a efekt jest niesamowity.
Potrawy na greckiego grilla to zarówno mięso (jagnięcina), warzywa, ryba i sery. Grecka kuchnia jest bardzo różnorodna i może zaspokoić wszelakie gusta. Świetnie sprawdzą się tu kofty – coś a la nasze sznycle, grillowane na patyku i podawane z tzatzikami, grillowanym kozim serem, szaszłyki i nadziewane bakłażany bądź cukinie. Z ryb, w Grecji królują dorsze. Dość często jada się też grillowane ośmiorniczki (baby octopus) – w Polsce dostępne niestety jedynie w postaci mrożonej za to banalnie proste do grillowania. Nie wolno zapomnieć też o słynnej sałatce greckiej z fetą i oliwkami. Do picia zwykłe, stołowe, białe wino.

Wystrój – kolory Grecji to ciemny granat, błękit i biel. Stół przykrywamy zatem białym papierowym obrusem, a do niego dokupujemy granatowe serwetki. Z papierowych białych torebek śniadaniowych można wykonać lampiony, wkładając w nie zwykłe słoiki po dżemie z tealightem w środku. Przydadzą się też granatowe kubeczki na napoje.

Grillowanie w stylu hiszpańskim

W Hiszpanii króluje wołowina i jagnięcina. Jedną z najpopularniejszych potraw z grilla są jagnięce żeberka. Jeśli uda się Wam zdobyć dobrą wołowinę, to można pokusić się o steki – koniecznie w czosnkowej bądź ostrej marynacie. Charakterystyczne chorizo jest w Polsce dość trudne do dostania, ale za to możemy posiłkować się naszą kaszanką, pokrojoną w grube plastry i grillowaną z obu stron. Kaszanka w Hiszpanii występuje w kilku odmianach (znana jest jako „morcilla”) i znacznie częściej niż u nas znajduje się w restauracyjnym menu. Na deser można zaś przygotować świeże figi z grilla z czekoladą i serkiem waniliowym. Niestety w Polsce świeże figi rzadko kiedy są wystarczająco dojrzałe – ale można zamienić je na grillowane banany. Może mniej hiszpańskie, za to jeśli ugrillujemy je z czekoladą, to trudno się im oprzeć.

Przygotowując grilla w hiszpańskim stylu nie można zapominać o napojach. Tak, te też można grillować! Typowym hiszpańskim napojem imprezowym jest sangria – słodkie wino z owocami. Bazę do Sangrii można bez problemu kupić w Polsce a na grillu przygotować plasterki pomarańczy i cytryny – takie odymione i lekko podpieczone plasterki nie tylko będą pięknie wyglądać w dzbanie, ale również nadadzą sangrii niepowtarzalny smak.

Wystrój na hiszpańskiego grilla to wszechobecna czerwień, bordo i brązy, a jeśli wolimy styl kataloński to jasne barwy i sporo naturalnego drewna. Wystarczy nam zatem stary drewniany stół (bądź w wersji ekonomicznej skrzynki po jabłkach lub palety) i rozłożone dookoła tego błękitne lub czerwone koce. Za to po grillu można obejrzeć za pomocą projektora jeden z filmów Pedro Almodovara bądź Carlosa Saury.

Grillowanie po polsku

Cudzie chwalicie, swego nie znacie. Grillowanie po polsku nie musi oznaczać jedynie kiełbasy z rusztu i puszki piwa. To znacznie więcej opcji – zwłaszcza, jeśli sięgniemy do staropolskiej, tradycyjnej kuchni (i nieco ją unowocześnimy grillowaniem).

Potrawy – w Polsce na grillu tradycyjnie króluje kiełbasa. Dobra kiełbasa powinna być w miarę tłusta i delikatnie ponacinana. Szefowie kuchni zgodnie twierdzą, że zbyt wiele nacięć doprowadzi do wysuszenia kiełbasy. Nigdy też nie polewamy jej piwem (po podgrzaniu piwa, wydobywają się z niego aminokwasy szkodliwe dla zdrowia). Polewając kiełbaskę piwem nie poprawiamy jej smaku (różnica temperatur dodatkowo zamyka pory mięsa). Drugą potrawą dość dla nas charakterystyczną jest karkówka. Można ją przyrządzić w różnych marynatach i dzięki temu wpływać na jej smak. Z innych polskich przysmaków warto rozważyć kaszankę (z grilla smakuje wyśmienicie co potwierdza opisywana wcześniej, hiszpańska „morcilla”. Nie zapominajmy o golonce, choć to prawdziwa bomba kaloryczna. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia golonki z grilla to ponad godzina i skutecznie można to robić jedynie w grillu z pokrywą.

Dla polskiej kuchni staropolskiej charakterystyczne przyprawy to czosnek, majeranek, a także miodowe marynaty. Jako dodatki wykorzystać można kapustę kiszoną i ogórki małosolne.

W Polsce przy organizacji grilla stawia się przede wszystkim na wygodę i dobrą zabawę w gronie bliskich osób. Warto zatem zadbać o odpowiednią oprawę muzyczną (wystarczy do tego nawet telefon i bezprzewodowy głośnik Bluetooth). Inny pomysł to zestaw do karaoke, bo co Polacy lubią robić, kiedy dobrze się bawią? Oczywiście śpiewać (choć jeśli grillujesz we własnym ogródku, lepiej na grilla zaprosić też sąsiadów – inaczej mogą nie znieść nadmiaru atrakcji słyszanych przez okno). I oczywiście najważniejsi są ludzie – jeśli na grilla wybierzesz się z przyjaciółmi, to niezależnie od tego co pojawi się na ruszcie – wszystko będzie smaczne.

Udanej zabawy! I dajcie nam znać w komentarzach, który rodzaj grillowania podoba się wam najbardziej.

No votes yet.
Please wait...
 
Komentarze

na szczęście sezon grillowy właśnie otwarty więc można wypróbować różne style. ja jednak pozostaję wierna warzywom i rybkom z grilla 😉

lubie po polsku, zprzyjaciolmi, na ogrodzie, w cieplyletni wieczor, na wesolo z pysznym jedzeniem

Zostaw odpowiedź