Jajka na Wielkanoc – Party Service (Impel Catering) poleca 3 kolorowe farsze

wielkanocne jajka z kolorowym farszem

Jeśli gromadzisz właśnie przepisy na śniadanie wielkanocne, koniecznie wypróbuj receptury polecane przez naszych mistrzów kuchni z Party Service ze spółki Impel Catering. Dzięki temu na twoim świątecznym stole będzie nie tylko pysznie, ale też bardzo kolorowo!
jajka na Wielkanoc z cukinią

Jajka z zieloną cukinią, szczypiorkiem i żółtym serem

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 6 jajek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • Do dekoracji: czerwona papryka, pietruszka

Składniki na sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżka śmietany 12%

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Cebulę posiekaj w kosteczkę, posól i podsmaż na patelni na maśle z oliwą. Dodaj startą na dużych oczkach nieobraną cukinię oraz tymianek. Smaż przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając, aż cukinia zmięknie, odparuje, ale będzie jeszcze zielona. Pod koniec dodaj posiekany szczypiorek. Zdejmij wszystko z patelni, wystudź i dopraw dla smaku pieprzem i solą. Ugotowane jajka obierz, przekrój na równe połówki, żółtka wyjmij do miski i rozgnieć widelcem. Dodaj do żółtek składniki z patelni i wymieszaj. Wymieszaj składniki sosu. Nałóż mus do wgłębień w białkach i ułóż na półmisku, udekoruj sosem oraz papryką i pietruszką.

jajka na Wielkanoc z szynką

Jajka z szynką i oliwkami

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 6 jajek
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • Sól
  • Pieprz
  • Do dekoracji: czarne oliwki

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Obierz, przekrój na równe połówki, żółtka wyjmij do miski i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z serkiem, majonezem i przyprawami. Nałóż farsz do wgłębień w białkach, na wierzch połóż kawałki szynki i udekoruj pokrojonymi oliwkami.
wielkanocne jajka z cukinią

Jajka z ostrą papryką

Składniki (na ok. 6 porcji):

  • 6 jajek
  • 200 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 płaska łyżeczka papryki ostrej chilli
  • 3 łyżki stołowe majonezu
  • Pół krążka sera pleśniowego typu camembert
  • Sól
  • Pieprz
  • Do dekoracji: czarny sezam i rzodkiewka

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo. Obierz, przekrój na równe połówki, żółtka wyjmij do miski i rozgnieć widelcem. Wymieszaj z serkiem, majonezem i przyprawami. Nałóż farsz do wgłębień w białkach, na wierzch połóż plasterki sera camembert i udekoruj rzodkiewką. Na koniec posyp sezamem.

Przepisy przygotowała Danuta Kaczorek, p.o. Szefa Kuchni w Przewaga Bistro.

 

No votes yet.
Please wait...
 
Komentarze

Brak komentarzy.

Zostaw odpowiedź