Kasza na 3 sposoby – Łukasz Majchrowski z food2

dania z kasząKasza – przez wiele lat zaniedbywana – stała się w ostatnich latach naszym polskim superfoodem. I dobrze, bo to źródło zdrowia, które powinno się stać jednym z głównych składników codziennej diety.

Rodzajów kasz mamy kilka. Na szczególną uwagę zasługują przede wszystkim kasza gryczana, jęczmienna i jaglana, ze względu na szereg ich właściwości prozdrowotnych.

Kasza gryczana

To niezłe źródło białka (podobnie jak dwie pozostałe, zawiera go ok. 12%), witamin z grupy B, fosforu oraz magnezu. Odmiana biała świetnie nadaje się do deserów, placków i dań na słodko, zaś palona – do wegańskich kotletów, pasztetów, pierogów, czy w formie chrupek. Spójrzcie tylko na ten boski przepis na zimową sałatkę!

zimowa sałatka z kaszą gryczanąZimowa sałatka z kaszą gryczaną

Składniki na 4 porcje:

  • 2 duże buraki
  • 2 duże bataty
  • 300 g jarmużu
  • 100 g migdałów
  • 200 g kaszy gryczanej
  • ocet balsamiczny
  • olej kokosowy
  • sól morska

Przygotowanie:

Piekarnik nastaw na 200°C. Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. 2 godzin. W tym czasie ugotuj kaszę w osolonym wrzątku do miękkości. Dokładnie odcedź i wymieszaj z łyżką oleju kokosowego. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika. Po 20 minutach umyj i obierz bataty, pokrój w kostkę i wymieszaj z łyżką płynnego oleju kokosowego oraz solą. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut. Kaszę oraz bataty mieszaj co jakiś czas. Wszystko wyjmij z piekarnika. Buraki obierz i pokrój w kostkę. Na suchej patelni podpraż migdały. Następnie rozgrzej łyżkę oleju i podsmaż porwane liście jarmużu. Posól je do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj. Gotową sałatkę podawaj z odrobiną octu balsamicznego.

Kasza pęczak

Najszlachetniejsza postać ziaren jęczmienia. Jej najzdrowsza odmiana to pęczak kujawski. Produkowany jest z całego ziarna wraz z łuską, dzięki czemu zawiera nie tylko więcej składników odżywczych, ale i błonnika (ok. 17 %), co wpływa bardzo korzystnie na nasze jelita. Pęczak zawiera witaminy z grupy B, a także magnez i fosfor. Niestety nie jest zalecany w diecie bezglutenowej. Kasza pęczak to m.in. doskonały składnik pęczotto, które – tak jak risotto – gotujemy wolno, dolewając stopniowo bulionu.

pęczotto w meksykańskim styluPęczotto w meksykańskim stylu

Składniki na 2 porcje:

  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 500 -700
  • ml bulionu z warzyw
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 250 g krewetek koktajlowych
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 papryczki chili
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • mały pęczek świeżej kolendry
  • garść orzechów ziemnych
  • 1 awokado
  • klarowane masło
  • sól

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Wrzuć posiekaną cebulę i jedną papryczkę chili, i przysmaż. Dodaj pęczak i chwilę go podpraż. Następnie powoli wlewaj bulion, mieszając cały czas kaszę. Gdy wchłonie ona znaczną część płynu i stanie się al dente, wrzuć pomidory. Gotuj, aż danie stanie się gęste. Przypraw solą, kuminem i kolendrą do smaku. Wrzuć czerwoną fasolę i wymieszaj. Krewetki przysmaż na złoto na osobnej patelni z łyżką masła, posiekanym czosnkiem i papryczką chili. Pęczotto przełóż na talerze, wyłóż krewetki i całość posyp posiekaną kolendrą i podprażonymi na suchej patelni orzechami. Udekoruj pokrojonym awokado.

Kasza jaglana

Nie bez powodu zostawiłem ją na deser. To prawdziwe złoto wśród kasz. Ze względu na zasadowy odczyn odkwasza organizm, a dzięki mnogości witamin i minerałów (żelaza, cynku, miedzi, manganu, magnezu i fosforu) jest nieocenionym składnikiem codziennej diety. Kasza z prosa świetnie spisuje się w ciastach i deserach, jako dodatek do potrawek i zapiekanek, czy składnik farszy i wegańskich pasztetów. Trudno ugotować ją tak, aby nie była gorzka, ale w przepisie na ten budyń jaglany piszę, jak tego uniknąć.

budyń jaglany

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 dojrzałe mango
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 granat
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną podpraż najpierw na suchej patelni, a później opłucz wrzątkiem i zalej 500 ml zimnej wody. Wstaw na mały ogień i doprowadź do wrzenia. Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez 15 minut. Następnie odstaw na kwadrans. Ciepłą kaszę przełóż do kielicha blendera. Wlej mleko kokosowe, dodaj miąższ z obranego mango i 2 banany. Zmiksuj na gładki budyń. Dopraw cynamonem, przełóż do miseczek i wstaw do lodówki do schłodzenia. Podawaj z kawałkami pokrojonego mango i pestkami granatu.

Rating: 4.8/5. From 5 votes.
Please wait...
 
Komentarze

Brak komentarzy.

Zostaw odpowiedź