Zero waste, a może obiady jak u mamy? Poznaj najnowsze trendy w odżywianiu

Nie tylko smacznie i zdrowo, ale także modnie – tak chcą jeść Polacy. W tajniki najnowszych żywieniowych trendów wprowadza nas Łukasz Haś – szef kuchni we wrocławskim Przewaga Bistro, które działa w ramach Grupy Impel.

zero waste
Potrawy z Przewaga Bistro

Jak się zorientować w modnym odżywianiu? Być może już podążasz za niektórymi z trendów. Lista tych najgorętszych obejmuje następujące pozycje:

Zdrowe jedzenie bez chemii

Jedzenie powinno być naturalne. Dzień dobrze rozpoczynać śniadaniem, więc w pierwszej kolejności skupmy się na pieczywie. Nie kupujmy chleba czy bułek z całą masą polepszaczy – by wiedzieć, co się w nich znajduje, wystarczy zapoznać się z etykietą. Najlepiej kupować naturalne pieczywo robione na zakwasach lub drożdżach. W Przewaga Bistro do każdego śniadania serwujemy pieczywo naturalne – wyrabiane na drożdżach, z czarnuszką, białym i czarnym sezamem.

Funkcjonalnie

Jemy nie tylko, by zaspokoić uczucie głodu, ale przede wszystkim, by pozyskać substancje odżywcze. Chętnie sięgamy po wyciskane soki. Powinny koniecznie zawierać miąższ, czyli błonnik, który wchłania się powoli i daje energię na dłużej oraz pomaga organizmowi wchłaniać wszystkie witaminy. Sam sok pasteryzowany i filtrowany (bez miąższu) nam tego nie zapewni. Sok z miąższem naprawdę może być sycący – nadaje się na przekąskę i dodaje energii w czasie pracy. Rano na nogi postawi nas sok z grejpfruta, a energetyzujący w ciągu dnia będzie zielony koktajl – z pietruszką, jarmużem i jabłkami. Jarmuż od kilku lat przeżywa renesans. I słusznie – jest przepyszny, delikatny, odżywczy i ma dużą zawartość białka.

Zero waste

O „zero waste” głośno zrobiło się od niedawna, ale kucharze nigdy nie mogli pozwolić sobie na to, by marnować jedzenie. Wszystko można zużyć, np. z podeschniętego chleba da się robić przepyszny pudding (bread and butter pudding) albo po prostu grzanki francuskie.

Różnorodność smaku

Doceniajmy różne smaki. Przykład? Surowy brokuł z czosnkiem i oliwą rydzową. Nie bójmy się próbować niecodziennych produktów. Warto czerpać inspiracje np. z kuchni wegetariańskiej lub wegańskiej – tofu, hummus, zupa pho, tahini (pasta na bazie sezamu), seitan (wysokobiałkowy gluten pszenny), kimchi (fermentowane warzywa), miso/tempeh (pasta ze sfermentowanej soi) czy kasza bulgur. Pamiętajmy o  przyprawach, takich jak panch phoron, tandoori masala, alpinia galant, garam masala, chmieli suneli czy shichimi tagarashi.

Drugie życie zapomnianych smaków

Ostatnio na nowo odkrywamy to, co trochę „zapomniane”. Na przykład znów jemy teraz dużo kiszonek – ogórki, kapustę, patisony czy gołąbki na liściach kiszonej kapusty. Są to nie tylko pyszne dania – stanowią również źródło naturalnego probiotyku.

zdrowe jedzenie
Potrawy z Przewaga Bistro

Owoce i warzywa sezonowe

W Bistro Przewaga mamy różnorodne menu i stawiamy na sezonowość. Bo choć bez większego problemu można dostać przez cały rok niemal wszystkie warzywa i owoce, to szczególnie zimą w niektórych z nich można wyczuć charakterystyczny posmak związany z używaniem sztucznych nawozów przy ich uprawie. Jest on najbardziej wyczuwalny w pomidorach i ogórkach. W związku z tym w maju w naszym menu pojawią się gotowane szparagi, świeża botwina czy zupa szczawiowa.

Kulinarne podróże na talerzu

Każdy z naszych kucharzy odnajduje się w innej kuchni. Jeden z kolegów był w USA – robi świetne barbecue i marynuje mięsa, drugi lubi kuchnię tradycyjną, łącznie z przepisami z XVIII wieku, a ja – kuchnię tajską, chińską i indyjską. Obecnie szczególnie popularna stała się kuchnia azjatycka. W tym roku chcemy się więc inspirować np. kuchnią kazachską czy uzbekistańską. Będziemy również przygotowywać dania wegetariańskie i wegańskie, które są coraz chętniej wybierane przez naszych klientów.

Od czego zacząć przygodę z nowymi smakami? Jeśli lubimy pomidory i mleko kokosowe, spróbujmy brytyjskiego dania zainspirowanego kuchnią indyjską – tikka masala. W tym daniu smak pomidorów podbija mieszanka przypraw garam masala, a także masło ghee i czosnek. Chcemy pójść dalej? Koneserom zaproponuję inne danie z kuchni indyjskiej – kurczaka korma w sosie migdałowym z mlekiem kokosowym. Dla wegan polecam chana dal z batatami.

Jak u babci lub mamy

Choć kuchnia polska jest niekiedy wypierana przez smaki z innych części świata, wciąż uwielbiamy kopytka, kluski śląskie, gołąbki i pierogi, ale zrobione koniecznie jak u babci czy u mamy. Chętnie zjemy schabowego czy mielonego – koniecznie usmażonego na patelni, a nie we frytkownicy, jak niestety robi wiele firm „idących na skróty”.

Jemy oczami

W Przewaga Bistro mamy kuchnię bemarową – przygotowujemy wyłącznie dania, które nie tracą na smaku, wyglądzie i jakości. Cały czar takiej kuchni tkwi w tym, że można sobie nałożyć trochę wszystkiego, że są różne kolory i formy – ludzie nie lubią jednolitości w jedzeniu. Ma być smacznie, ładnie, pachnąco – jedzenie w ten sposób pobudza nie tylko zmysły smaku czy węchu, ale i wzroku.

Sałatki świeże i zdrowe

W Przewaga Bistro oprócz standardowych sałatek serwujemy te mniej popularne. Jedną z ciekawych propozycji jest sałatka z jarmużu w asyście prażonych migdałów, żurawiny, z delikatnym sosem vinegret. Prostota smaków w połączeniu z wizualną wykwintnością podbija każde podniebienie.

____________________________________

Przewaga Bistro oferuje smaczne jedzenie na wagę. Mieści się we Wrocławiu, przy ul. Słonimskiego 1a, w budynku ZITA. Bistro jest czynne od poniedziałku do piątku w godz. 7:30-18:00. Zapraszamy do odwiedzin zarówno pracowników okolicznych firm, jak i pozostałych mieszkańców Wrocławia!


EKSPERT


łukasz haś


Łukasz Haś

Wrocławski kucharz. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Polsce i za granicą, m.in. w 4-gwiazdkowym hotelu Lea Marston w Birmingham u boku Richarda Marshalla. Obecnie jest szefem kuchni w Bistro Przewaga należącym do Grupy Impel. Jego zainteresowania kulinarne to modern cooking oraz kuchnia azjatycka.

No votes yet.
Please wait...
 
Komentarze

Brak komentarzy.

Zostaw odpowiedź