Potrawy świąteczne z całego świata

impel_blog_18_12Świąteczny stół różni się w zależności od regionu. Podczas gdy u nas króluje karp, na Filipinach hitem jest Bibingka, w Szwecji Lanttulaatikko, a w Meksyku Pozole. Poznajcie propozycje z różnych zakątków globu!

 

 

 

 

 

 

 

Bibingka (Filipiny) – to lekko słodkie, wilgotne ciasto z mąki ryżowej i mleka kokosowego. Wypiekane jest w liściu bananowca.
W zależności od regionu może zawierać różne dodatki.

 

impelblprzepis tutaj

Lanttulaatikko (Szwecja) – tradycyjne szwedzkie danie świąteczne. To forma zapiekanki wykonanej z gotowanych brukwi słodzonych i wzbogaconych mieszaniną okruchów: chleba, jaj, śmietany, masła, melasy. Całość jest doprawiana solą i różnymi przyprawami takimi jak: imbir, cynamon i gałka muszkatołowa.

 

impelbl1przepis tutaj

Pozole (Meksyk) – rodzaj zupy ze specjalnej odmiany kukurydzy (jej ziaren), zwanej cacahuazintle z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Cechą charakterystyczną tego dania jest to, że ziarna kukurydzy są uprzednio gotowane przez kilka godzin w słabym roztworze wapna, co sprawia, że tracą włóknista otoczkę, uwalniając składniki odżywcze.

impelbl2przepis

Natanales (Honduras) – wbrew pozorom to nie są polskie gołąbki. Danie składa się z masy kukurydzanej wypełnianej nadzieniem (mięso wieprzowe, ryż, ziemniaki, plastry papryki, pomidory, cebula, gałązki mięty). Całość jest gotowana w liściach bananowca.

impelbl3przepis

Foie gras (Francja) – pasztet produkowany ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej. Danie, ze względów humanitarnych, budzi wiele kontrowersji.

impelbl4

Turrón (Hiszpania) – masa przygotowana z migdałów (w całości lub zmielonych), białek i karmelu. Ulubiony przysmak hiszpańskich dzieci.

impelbl5przepis

Przeczytaj także:

No votes yet.
Please wait...
 
Komentarze

zdecydowanie nasze najlepsze, najsmaczniejsze, tradycyjne polskie swieta, innych potraw chetnie poprobuje, ale w innym terminie

Bardzo mi się podoba ta różnorodność tradycji wigilijnych. Świetne zestawienie

Z chęcią bym spróbował, choć z niektórymi składnikami były by problemy, niestety wątpię by liście bananowca u nas można było dostać choć mogę się mylić. Może uda się kiedyś wyjechać i spróbować na miejscu.

Zostaw odpowiedź