Przepis na pierniczki według Party Service – Impel Catering

Święta bez zapachu pierników? Niektórym z nas trudno to sobie wyobrazić. Zarówno fanom, jak i sceptykom pieczenia tego świątecznego przysmaku Party Service poleca prosty i sprawdzony przepis. Zachęcamy do wspólnej rodzinnej zabawy przy pieczeniu pierników oraz urozmaicenia domowej gamy zapachów, która pozwoli wejść w świątecznych klimat.

Przepis na dojrzewające pierniczki:

200g masła
200g cukru
2 jaja
½ szklanki miodu
1 łyżeczka esencji waniliowej
utarta skórka cytryny
500-700 g mąki
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki przyprawy do pierników
1 łyżeczka mielonego imbiru

Mikserem utrzeć masło z cukrem, następnie dodać jajka, miód, wanilię i skórkę z cytryny. Po uzyskaniu jednolitej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. Jeszcze trochę miksować. Gotowe ciasto przełożyć do folii lub woreczka i wstawić do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Kiedy ciasto stwardnieje, podzielić na części, rozwałkować kawałki na placki grubości 4-5 mm i wycinać foremkami ciastka. Piec ok. 15 min w temperaturze 180 °C.

Jeżeli pierniczki mają wisieć na choince, przed upieczeniem należy zrobić dziurki. Po wystudzeniu lub tuż przed świętami udekorować. Pierniki należy przechowywać w puszkach bądź lnianych woreczkach.

 

No votes yet.
Please wait...
 
Komentarze

Brak komentarzy.

Zostaw odpowiedź