Curry z dyni i inne smakowitości, czyli przepisy na Halloween

dania z dyni

Czy 31 października również u ciebie na parapecie zagości wydrążona dynia udająca potwora? Jeśli tak, to absolutnie nie wyrzucaj smakowitego dyniowego miąższu! Łukasz Haś – kucharz z naszej spółki Impel Catering podpowiada, do czego warto go wykorzystać.

Curry z dyniCurry z dyni z nerkowcami

Składniki:

  • 20 g żółtej pasty curry
  • 2 garści orzechów nerkowca
  • 1,5 kg świeżej dyni
  • 3 liście kafiru (suszone liście limonki)
  • puszka mleka kokosowego
  • 100 g świeżych liści szpinaku baby
  • olej kokosowy
  • świeża kolendra

Przygotowanie:

Na  dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy pastę curry. Smażymy przez 1-2 minuty, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, nerkowce oraz liście kafiru. Smażymy delikatnie, mieszając przez 2-3 minuty. Następnie wlewamy mleko kokosowe, przykrywamy i gotujemy 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu.

Na koniec odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty do momentu, w którym curry nie będzie za rzadkie, a dynia będzie miękka. Dodajemy liście szpinaku i doprawiamy do smaku solą. Podajemy ze świeżą kolendrą oraz ryżem lub indyjskimi plackami papadam.

sałatka z dyniSałatka z dyni pieczonej

Składniki:

  • 2 dynie hokkaido
  • jarmuż
  • szpinak
  • ser feta
  • garść słonecznika
  • świeży tymianek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sos: olej rydzowy + olej z pestek dyni + ocet balsamiczny + sól morska + świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Dynię kroimy w ósemki albo w plastry o grubości 2 cm, usuwając nasiona. Skrapiamy kawałki olejem, posypujemy tymiankiem i pieczemy ze skórką na blasze wyłożonej pergaminem w temperaturze 200 stopni, około 15-20 minut (w zależności od grubości plastrów).

Z jarmużu wycinamy łodygi. Jarmuż i szpinak skrapiamy olejem rydzowym i z pestek dyni oraz octem balsamicznym, delikatnie mieszamy i układamy na talerzu. Na wierzchu układamy promieniście kawałki dyni, poszatkowaną cebulę i ząbki czosnku pokrojonego w plastry. Wszystko posypujemy pokruszoną fetą oraz uprażonym słonecznikiem. Ponownie skrapiamy olejem i octem, doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.

ciasto dynioweCiasto dyniowe

 (Składniki na okrągłą blaszkę o średnicy ok. 22 cm)

  • 170 g obranej dyni
  • 80 g orzechów włoskich,
  • 70 g wiórków kokosowych
  • 100 g ananasa z puszki dobrze odsączonego
  • 3 jajka
  • 90 g cukru
  • 130 ml oleju roślinnego tłoczonego na zimno
  • 100 g mąki, np. orkiszowej
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 2 szczypty soli
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Dynię ścieramy na tarce o cienkich oczkach. Ananasa kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Orzechy włoskie drobno siekamy. Ubijamy pianę z jajek (białka razem z żółtkami). Stopniowo dodajemy do niej cukier. Ubijamy do momentu, aż piana będzie gładka i bardzo puszysta. Następnie dodajemy stopniowo olej i szybko ucieramy. Do masy jajecznej dodajemy startą na tarce dynię, orzechy włoskie, ananasa i wiórki kokosowe, mieszamy łyżką.

W osobnej miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą. Po czym dodajemy te suche składniki do masy jajecznej i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do okrągłej blaszki i pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

Smacznego! 🙂

Przeczytaj także:

Zagłosuj jako pierwszy!
Please wait...
 
Komentarze

Brak komentarzy.

Zostaw odpowiedź