Trendy w cateringu świątecznym – Kasia Nowakowska – www.kuchniabazylii.pl

Święta Bożego Narodzenia są magicznym czasem dla każdego Polaka. Większości z nas te dni kojarzy z odpoczynkiem, beztroską wśród rodziny i bliskich. Inaczej wygląda to jednak z perspektywy osób, które przygotowują świąteczne menu, wtedy czasu dla bliskich nie ma zbyt wiele.

Natomiast coraz więcej firm chce nam konsumentom święta ułatwić, proponując szeroką ofertę cateringu świątecznego. Czy warto z niego korzystać i czy jest smaczny? O tym przekonacie się z dalszej części mojego artykułu, do którego zachęcam.

Czym jest catering?

Catering to usługa polegająca na przygotowaniu oraz dostarczeniu potraw bezpośrednio do zamawiającego. Z cateringu korzystają przede wszystkim firmy oraz instytucje – zamawia się go na takie przyjęcia jak jubileusze, imprezy firmowe, eventy. Istnieje także catering codzienny – zamawianie posiłków do przedszkoli, szkół, szpitali, domów opieki. Jednak od jakiegoś czasu usługi cateringu są coraz bardziej spersonalizowane i trafiają do indywidualnego Klienta. Od kilku lat na polskim rynku prężnie rozwijają się cateringi dietetyczne, z których korzysta coraz więcej osób, a same firmy cateringowe prześcigają się w swoich propozycjach menu. Powszechny staje się także catering okolicznościowy – dostarczanie posiłków na wszelkie przyjęcia rodzinne, który szczególnie wzbudza zainteresowanie w dużych miastach.

Specjaliści z branży twierdzą, że te usługi mają coraz większe znaczenie dla rynku gastronomicznego i to właśnie one kształtują kulinarne gusta konsumentów. Geneza słowa catering wywodzi się z branży lotniczej – catering odnosił się do naziemnej obsługi lotnisk i przygotowywania oraz serwowania posiłków dla pasażerów oraz załogi samolotów.

Catering, a Boże Narodzenie

Trend zamawiania cateringu na Święta Bożego Narodzenia stale się rozwija. Dzieje się to za sprawą mnogości obowiązków, co za tym idzie, braku czasu na przygotowywanie menu świątecznego.

Ograniczenia, które uniemożliwiają przygotowanie jedzenia samodzielnie powodują, że coraz częściej decydujemy się na rozwiązanie w postaci cateringu. Ten fakt doskonale wykorzystują firmy cateringowe, które już od listopada zachęcają do zapoznania się z bożonarodzeniowym menu.

To właśnie atrakcyjne menu ma przekonać Klientów do korzystania z usług danej firmy, dlatego powinno być zróżnicowane, jednak zachowujące tradycyjne, świąteczne smaki. Wiele osób korzysta z cateringu ze względu na atrakcyjną cenę w stosunku do jakości.Średnia cena za jedną porcję dania wynosi około kilkunastu złotych.

Catering świąteczny – co zjemy?

W ofercie firm cateringu świątecznego znajdziemy tradycyjne, polskie smaki, ale także w menu pojawią się propozycje dań dla osób będących na wszelkiego rodzaju dietach. Coraz częściej szefowie kuchni cateringowych decydują się również na niebanalne połączenia smaków z różnych stron świata.

Wśród przystawek cateringu świątecznego możemy znaleźć m.in. tatar ze śledzia, roladki z ciasta francuskiego z łososiem, pasztet wegański czy zupę grzybową. Na danie główne możemy zamówić krokiety, pierogi, bigos postny, karpia smażonego. warzywa na parze z płatkami migdałów, gnocchi w sosie grzybowym z pomidorkami koktajlowymi czy łososia pieczonego na kremowym risotto.

Jeżeli chodzi o desery, w wielu menu cateringowych dostępne są tradycyjne ciasta, jak makowiec, keks, piernik, jednak trafiają się też nietypowe propozycje, jak no. tarta z powidłami śliwkowymi i koniakiem. Catering bożonarodzeniowy zapewniają nie tylko firmy o tej profesji, ale także znane restauracje – jest to dla nich dodatkowe źródło dochodu, rekompensujące straty obrotu z świątecznych dni.

Catering świąteczny – opinie

Zapytałam kilku znajomych blogerek co sądzą o cateringu świątecznym, każda z nich zdecydowanie pozytywnie podchodzi do tej usługi.

“Od kilku lat coraz większą popularnością cieszą się cateringi świąteczne i muszę przyznać, że wcale mnie to nie dziwi. W dzisiejszych czasach, kiedy to wskazówki w naszych zegarkach krążą zdecydowanie szybciej  – przecież ciągle gdzieś gnamy – chętniej korzystamy z gotowych produktów na świąteczny stół. Takie rozwiązanie ma sporo plusów, ale dla każdej gospodyni ma chyba jeden najważniejszy: siadamy do rodzinnego stołu z uśmiechem i nie jesteśmy zmęczone wielogodzinnym staniem przy kuchni. Możemy się wtedy w pełni cieszyć świętami i spotkaniem z bliskimi.” – mówi Agata Witowska z bloga kulinarneprzygodygatity.pl.

“Lubię gotować i nigdy nie korzystałam z takiej usługi, ale czemu nie? W zeszłym roku spędziłam Wigilię w Tajlandii i brak zmywania naczyń oraz stania przy garnkach był miłą odmianą. Jest mnóstwo dań, które uwielbiam, a nigdy nie chce mi się ich robić, zatem – o ile taki catering jest smaczny – mówię mu głośne “czemu nie”.”- mówi Anna Kęska, autorka bloga aniamaluje.com.

Wigilia zawsze odbywa się z moim domu rodzinnym i organizuje ją zawsze mama

“Wigilia zawsze odbywa się z moim domu rodzinnym i organizuje ją zawsze mama. Moje rodzeństwo zjeżdża się z partnerami i dziećmi praktycznie z całej Europy i w sumie przy wigilijnym stole zasiada około 20 osób! Moi rodzice są wciąż bardzo aktywni zawodowo i nie ma czasu na przygotowanie tak dużej ilości potraw. Wtedy z pomocą przychodzi catering świąteczny. Kilka tygodni wcześniej mama zamawia wszystkie ciasta, sałatki, mięsa pieczone, śledzie i wiele innych świątecznych potraw. Jednak zawsze, co roku robi swoje dwie pokazowe potrawy: kapuśniak z grochem i grzybami, który uwielbiam i smażone karpie. Tylko ona potrafi  te potrawy przygotować tak, że zawsze smakują wyjątkowo.” – mówi Małgosia Wolanin z bloga karmelowy.pl.

Podsumowanie

Jeżeli chcielibyście zamówić świąteczne menu, najlepiej to zrobić tydzień przed świętami. To gwarantuje nam odpowiednio przygotowanie i zaplanowanie dań. Zazwyczaj wszystkie firmy podejmujące się dostarczenia posiłków, poinformują zamawiającego o sposobie ich późniejszego przygotowania.

Zdecydowana większość konsumentów w cateringu świątecznym widzi same zalety. Przede wszystkim dzięki niemu zyskujemy czas na spotkania z bliskimi. Jednak z drugiej strony… samodzielne przygotowywanie bożonarodzeniowego menu sprawia, że odrobinę wcześniej czujemy prawdziwą magię świąt.

 

No votes yet.
Please wait...
 
Komentarze
Angelika Grabowska

My robimy, to co można zamrozić przed świętami 😀 inaczej rzeczywiście ciężko, coraz częściej zamawia się coś bo czasu brak!

Zostaw odpowiedź